opinii stiintifice

opinii stiintifice

Cercetările în domeniul efectelor pe care le-ar putea avea câmpurile electromagnetice asupra sănătăţii datează din anii 1970, iar în prezent există foarte multe programe internaţionale care finanţează cercetarea în acest domeniu.

Iată care sunt datele unora dintre cercetările științifice effectuate de către diverse instituții international de profil.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii

“În ultimii 30 de ani au fost publicate aproximativ 25.000 de articole în domeniul efectelor biologice şi aplicaţiilor medicale ale câmpurilor electromagnetice. în ciuda faptului că multe persoane sunt de părere că este nevoie de mai multe studii, datele ştiinţifice în acest domeniu sunt mai vaste decât cele pentru cele mai multe produse chimice. Pe baza unei recente analize amănunţite a literaturii ştiinţifice în domeniu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns la concluzia ca în prezent nu există dovezi ştiinţifice care să confirme vreo consecinţă asupra sănătăţii datorită expunerii la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă dacă expunerea este sub limita prevăzută de normele internaţionale. Cu toate acestea, OMS a recunoscut necesitatea de a continua cercetarea în acest domeniu şi a promova acţiuni specifice în acest sens.

În rezultatul cercetarilor efectuate Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut oficial: “Nici una din expertizele efectuate in ultimul timp nu a dovedit ca Cimpul Electromagnetic creat de telefoanele mobile sau statiile de baza influenteaza negativ asupra sanatatii omului” (http://www.who.int/topics/cellular_phone/ru/).

 

Comitetul  ştiinţific din cadrul Directoratului pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului al Comisiei Europene, SCENIHR.  2006

“Nu există dovezi în ceea priveşte efectul cancerigen al câmpurilor de radiofrecvenţă, nici în cazul adulţilor, nici în cazul copiilor. Dovezile care provin de la studii epidemiologice ţintite au arătat că utilizarea telefonului mobil pe o perioadă de până la 10 ani nu duce la creşterea riscului de apariţie a tumorilor cerebrale şi a neurinomului acustic. Nu există dovezi consistente din care să reiasă că expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvenţă determină apariţia simptomelor de genul dureri de cap, oboseală sau dificultăţi de concentrare. Studiile asupra efectelor neurologice şi de reproducere nu au indicat niciun risc asupra sănătăţii în cazul expunerii la câmpuri electromagnetice sub limitele prevăzute de ICNIRP.”

Studii din cadrul INTERPHONE

Interphone este un studiu coordonat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi se desfăşoară în 13 ţări: Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Israel, Italia, Japonia, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia şi Marea Britanie; scopul acestui studiu este de a arăta dacă expunerea la câmpurile electromagnetice emise de telefoanele mobile poate fi asociată cu apariţia de tumori ale capului şi gâtului.

  • studiu japonez, 2008

„Folosind tehnici proprii de analiză, mai eficiente şi mai recente, nu am descoperit nicio legătură între folosirea telefoanelor mobile şi cancer, aducând o dovadă în plus a faptului că acestea nu provoacă cancer cerebral.”

Takebayashi T.Varsier N, KikuchiY.Wake K,Taki M.Watanabe S.Akiba S andYamaguchi N. Mobile phone use, exposure to radiofrequency electromagnetic field, and brain tumour: a case control study. Br J Cancer. 2008 Feb; 98:652-65.

  • studiu norvegian, 2007

“Studiile noastre nu indică o creştere a riscului de gliom, meningiom sau neurinom acustic în cazul folosirii telefoanelor mobile.”

Klaeboe L, Blaasaas KG,TynesT. Use of mobile phones in Norway and risk of intracranial tumours. Eur J Cancer Prev. 2007 Apr; 16(2): 158-64

  • studiu german, 2006

“Expunerea la câmpuri electromagnetice, cum ar fi cele emise de telefoanele mobile, nu creşte riscul apariţiei de neurinom acustic.”

Schuz J, Bohler E, Berg G, Schlehofer B, Hettinger I, Schlaefer K,Wahrendorf J, Kunna-Grass K, Blettner M. Cellular phones, cordless phones, and the risks of glioma and meningioma (Interphone Study Group, Germany).Am J Epidemiol. 2006 Mar 15; 163(6):512-20. Epub 2006 Jan 27.

  • studiu francez, 2007

“Printre utilizatorii de telefoane mobile, participanţi în cadrul studiului Interphone, nu a fost observat un risc semnificativ în ceea ce priveşte apariţia gliomului, mengiomului sau neurinomului.”

Hours M, Bernard M, Montestrucq UArsIan M, Bergeret A, Deltour I, Cardis E. [Cell Phones and Risk of brain and acoustic nerve tumours: the French INTERPHONE case-control study.] Rev Epidemiol Sânte Publique. 2007 Sep I.