Profesori

profesori

Fi-ţi prietenul copiilor

 • Internetul este un mediu informaţional interesant şi instructiv ce oferă modalităţi plăcute de petrecere a timpului liber. Pentru ca elevii să poată beneficia de aceste resurse fără riscuri privind siguranţa lor, organizaţi ore de discuţii privind avantajele si riscurile Internetului!
 • Asiguraţi-vă că sunteţi suficient de bine informat cu privire la percepţia copiilor şi tinerilor asupra mediului online. Oferiţi-le informaţii interesante. Folosiţi motoarele de căutare care va vor conduce către site-urile care abordează aspectele siguranţei online pentru copii.
 • Stabiliţi împreună cu elevii regulile de utilizare a calculatorului si Internetului in cadrul diferitelor activităţi didactice.Amintiţi copiilor ca instalarea programelor si a jocurilor gratuite, cu nerespectarea drepturilor de autor, este ilegala.
 • Includeţi calculatorul şi Internetul printre instrumentele didactice de baza în  desfăşurarea orelor Dumneavoastră. Încurajaţi-i să propună ei înşişi teme care presupun folosirea calculatorului şi a Internetului.
 • Verificaţi înainte de începerea orelor de clasă site-urile utile şi concentraţi-vă doar asupra acestora. Explicaţi-le elevilor că nu trebuie să descarce fişiere sau fotografii din surse necunoscute; exista riscul ca imaginile sa aibă conţinut impropriu sau ca anumite fişiere să conţină viruşi.
 • Acordaţi suficienta atenţie atitudinii elevilor în fata calculatorului. Închiderea bruscă a calculatorului, schimbarea rapidă a ferestrelor pe monitor, râsetele, mutarea unui grup de elevi la un singur calculator, reprezintă indicii ale accesării unor pagini web neadecvate.
 • Amintiţi-le elevilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevărat. Le puteţi propune si alte surse (cărţi, publicaţii) şi încurajaţi-i să-şi creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals.
 • Nu interziceţi elevilor să folosească aplicaţiile preferate (chat, emailul etc.) în comunicarea lor online.Învăţaţi elevul să nu răspundă e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hărţuire cu conţinut obscen, agresiv şi jignitor.
 • Discutaţi despre riscurile la care se pot expune daca accepta întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil.Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce par a fi pe Internet. Încurajaţi-i sa apeleze la părinţii lor sau la Dumneavoastră ori de câte ori se simt ameninţaţi.
 • Explicaţi-le părinţilor importanţa  folosirii adecvate a Internet-ului de către copii şi rolul lor în evitarea pericolelor la care pot fi expuşi copiii. Părinţii se dovedesc mereu a fi interesaţi de măsurile de siguranţă a copiilor lor.
 • Informaţi atât elevii, cât şi părinţii unde pot să raporteze o situaţie de pericol sau un abuz.  Apelarea la autorităţi sau la servicii specializate contribuie la prevenirea activităţilor ilegale.